top of page

De literaire broeihaard van Kortrijk

Sinds enkele jaren is Kortrijk een interessante plek voor literatuurliefhebbers in al hun vormen. Er is Boektopia, het Memento festival, het collectief van de Letterzetter, en nog zoveel meer. Veel van die initiatieven gaan uit van de Bibliotheek van Kortrijk, waar Vincent Coomans literatuurprogrammator en projectcoördinator is. Ik kreeg van hem een rondleiding in de bibliotheek, en we hadden het over het vullen van literaire leemtes, het ondersteunen van jonge makers, en focussen op groeien.


We willen een ethiek van samenwerking en generositeit aanmoedigen, waarin schrijvers elkaar helpen en samen nieuwe initiatieven starten.

Hoe verhoudt Bibliotheek Kortrijk zich tot Memento en Letterzetter?

In 2015 werd in Kortrijk een tekening gemaakt van het culturele landschap om te onderzoeken waar de stad sterk in was en welke gebieden ontbraken. We ontdekten dat we sterk waren in dans, theater, muziek, en podiumkunsten, maar er was een grote leemte op het gebied van beeldende kunst en literatuur. Er waren weinig structureel erkende organisaties die zich bezighielden met literaire programmatie, en de bestaande initiatieven waren heel beperkt en niche. Daarom besloot de bibliotheek om een levendig literair klimaat te bevorderen. Dit leidde tot de oprichting van het collectief Letterzetter en het literaire festival Memento.


We wilden een platform bieden waar jonge schrijvers van 16 tot 28 jaar samen konden werken, leren en groeien.

Wat is het doel van Letterzetter en hoe is het ontstaan?

Letterzetter werd opgericht met als doel talentontwikkeling en ondersteuning van jonge schrijvers in de regio. We wilden een platform bieden waar jonge schrijvers van 16 tot 28 jaar samen konden werken, leren en groeien. Dit idee was innovatief en uniek, en we hebben veel gelobbyd om de benodigde steun en middelen te verkrijgen. We begonnen met een kleine groep en voelden al snel de behoefte aan een mentor die de rol van artistieke coach op zich nam. We lanceerden een open call en kozen Bart Jacques, die vooral actief is in de slam-poëzie. Hij bracht het eerste collectief samen en gaf het project mee vorm. Sindsdien is het mandaat van de mentor jaarlijks vernieuwd, waarbij elke nieuwe mentor een frisse insteek en nieuwe energie bracht. Zo’n mentor, voor 2024 - 2026 is dat Myriem El-Kaddouri, biedt artistieke coaching en begeleidt de talenten met diverse opdrachten, afgestemd op hun individuele behoeften.



De kern van Letterzetter is de community en de verbinding tussen jonge schrijvers. We organiseren maandelijkse ontmoetingen, de zogenaamde Echokamers, waar de makers in een informele setting samenkomen om hun schrijfproces te bespreken en elkaar te ondersteunen. De bibliotheek verzorgt de zakelijke en netwerkmatige kant van het traject. Het instroommoment is een zomerkamp, zonder formele uitstroom, wat betekent dat de betrokkenheid organisch kan afnemen zodra iemand klaar is om verder te gaan met eigen werk. Letterzetter is een uniek project dat niet gericht is op het filteren van deelnemers op basis van artistieke kwaliteit, maar op het ondersteunen van ieders groei en ontwikkeling. We willen een ethiek van samenwerking en generositeit aanmoedigen, waarin schrijvers elkaar helpen en samen nieuwe initiatieven starten. 


Inwoners van Kortrijk hoeven de stad niet meer te verlaten om goede auteurs aan het werk te zien.

Is Memento vanuit Letterzetter gegroeid?

Memento ontstond eigenlijk als een oplossing om Letterzetter begrijpelijker te maken voor het brede publiek. Het begon als een klein evenement waar collectiefleden konden optreden, maar groeide al snel uit tot een volwaardig stadsfestival. Memento richt zich op samenwerking en het verbinden van ervaren auteurs met jonge talenten, evenals het creëren van verbindingen tussen verschillende disciplines. 


Naast Letterzetter en Memento ondersteunt de bibliotheek ook structureel het Penhuis, dat zich richt op niche-auteurs, en Boektopia, een commercieel literair evenement. Zo proberen we in te zetten op alle uithoeken van het literaire landschap. Door deze initiatieven te ondersteunen, hoeven inwoners van Kortrijk niet meer de stad te verlaten om goede auteurs te zien.



Wat is jouw rol binnen deze projecten?

Ik begon 13 jaar geleden als deskundige communicatie bij de bibliotheek, waarbij ik ook betrokken was bij het Penhuis. Al snel voelde ik dat ik me verder wilde ontwikkelen in deze richting. In 2015 schoof ik door naar het educatieve team en begon ik vol enthousiasme mee te werken aan het beleid voor literaire programmatie. Ik coördineer nu het beleid rond Letterzetter en Memento en programmeer voor deze evenementen en Ecopolis. Ik zit ook 9 tot 12 uur per week aan de balie.  We werken met een klein team om 10 bibliotheken te runnen - de hoofdbib en de buurtbibs - en daarbij ook de grotere projecten en manifestaties mee te trekken. Daarom moeten we slim omgaan met ons budget, dus we zoeken voortdurend naar goede partners om mee samen te werken.


Letterzetter biedt een zorgzame omgeving waarin jonge makers kunnen groeien.

Op welk project ben je het meest trots?

Absoluut op Letterzetter. Het project ligt me nauw aan het hart omdat het direct te maken heeft met het ondersteunen en bekrachtigen van jong talent. Memento is ook geweldig, maar brengt veel stress met zich mee (lacht). Bij Letterzetter gaat het echt om het ontwikkelen van jong talent en het bieden van een zorgzame omgeving waarin ze kunnen groeien. Het geeft me veel voldoening om te zien hoe ze zich ontwikkelen en hun werk presenteren, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals Memento. Het is de basis waar alles mee begon en het blijft voor mij het meest inspirerende onderdeel van mijn werk.



Je bent ook muzikant. Hoe combineer je dat met je werk bij de bibliotheek?

Het is soms moeilijk, vooral als ik optreed, omdat dat veel werk is. Maar het creëren van muziek doe ik in mijn vrije tijd, en opnemen meestal tijdens de zomer. Communicatie en distributie zijn lastiger te combineren, vooral tijdens drukke periodes zoals Memento. Maar beide passies beïnvloeden elkaar positief, en ik vind het inspirerend om met andere kunstenaars te praten en samen te werken.


Wat was je meest recente literaire ontdekking?

Tiemen Hiemstra vind ik echt een ongelofelijk talent. Ook Christophe Bell, die al langer bezig is maar nog niet zo bekend is. Zijn boek 'Geloof me maar' is echt goed, hoewel het een grauw boek is en niet geschikt als je niet goed in je vel zit. Ik hoop dat hij bekender wordt, want zijn werk is echt de moeite waard.


Benieuwd naar meer Bibliotheek Kortrijk? Meer info vind je op hun website. Letterzetter en Memento hebben ook een eigen website. 


留言


bottom of page